6 de juny 2018

Vulcanoteràpia



Avui, l'entrada va de volcans. 

Aquests dies, l'activitat volcànica és notícia. I ho és, perquè està generant estralls a Guatemala. El volcán de Fuego, un actiu estratovolcà, ha entrat en erupció generant el caos i, de retruc, un centenar de morts i centenars de desapareguts.

Sigui com sigui, gràcies als volcans, la temperatura a la terra és la que és. L'activitat volcànica ha estat, des de fa milions d'anys, la principal font de diòxid de Carboni de la Terra, diòxid de Carboni responsable d'un efecte hivernacle que ha mantingut la Terra a uns confortables 15ºC de mitjana. I són precisament aquests 15º els que fan possible la vida a la Terra.

S'estima que, si ajuntem tots els volcans actius de la Terra (uns 150), la quantitat de diòxid emesa per aquests està al voltant dels 300 milions de tones l'any. I si hi sumem també l'emissió feta per altres tipus d'activitat volcànica, la xifra ronda els 650 milions de tones. Uau!

També és veritat que, lamentablement, no és la única font de diòxid de Carboni, ja que, per posar un exemple, només la industria del transport aeri europeu genera 350 mil tones d'aquest gas a l'any. I si mirem dades globals, les emissions que genera el consum de combustibles fòssils és, ni més ni menys, que 29.000 milions de tones a l'any. Vaja, que, a dia d'avui, els volcans han passat a un "trist" segon terme en l'emissió de diòxid de carboni a la Terra, contribuint tan sols en un 1% com a agents modeladors de l'efecte hivernacle. Qué trist! ... :-((

Sigui com sigui, els volcans m'han atret, m'atrauen i m'atrauran tota la vida. I, no en va, us he de confessar que estic esperant el moment oportú per tornar a carregar-me una motxilla a l'esquena, creuar mig del món en busca de volcans, recorrent la selva a cavall fins els peus d'un costerut con volcànic per, tot esquivant lapil·lis encesos, grimpar entre bombes piroclàstiques encara fumejants, carregat amb càmeres i trípodes, amb l'únic objectiu de treure el nas i endinsar-me dins el cràter d'un volcà actiu. Sens dubte, una de les meravelles més grans del món. Si no hi heu anat mai ...... ja trigueu!! :-)




 Propera destinació? ..... Islàndia, potser? ....  ja ho veurem.  ;-))



Alb.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada