27 de febr. 2013

La Belle Zoe





Que els d'Infantil de l'escola d'en Pau hagin triat com a leitmotiv anual el tema dels pirates, i que  hagin transformat una de les estructures del sorral en un vaixell pirata, ha estat la guspira  que m'ha fet viatjar en el temps ni més ni menys que 18 anys enrere!

L'any 1995, essent cap de ràngers i noies guies del K1-KK1 (A.E. Pare Claret) juntament amb els dos Xevis i l'Elena (i ... el goril·la Maguila), vàrem organitzar uns campaments d'estiu que giraven al voltant dels pirates. Quatre o cinc mesos abans de l'estiu, remenant per les estanteries de casa, havia trobat un llibre d'escoltisme de l'any de la Maria Castanya on hi havia una foto d'un espectacular vaixell fet a base de troncs, llençols i estaques - de nom La Belle Zoe - que havia estat construït per un grup d'escoltes escandinaus cap als anys quaranta o cinquanta.

Una tarda, mentre fèiem un cafè al bar del costat del Cau, li vaig ensenyar la foto a en Xevi. I, no sé si va ser l'escalfor del cafè o la sang calenta pròpia de l'edat que, aquella foto ens va "picar" de tal manera que, ansiosos de reptes i escalfats com mai d'il·lusió, vàrem decidir portar a terme el mateix projecte essent conscients dels pocs recursos dels que disposàvem.

Preparàrem el projecte a consciència: motivàrem - i il·lusionàrem - als nostres nois i noies fent-los partícips d'una empresa ambiciosa i esbojarrada però alhora carregada de sentit i compromís, buscàrem un terreny d'acampada que disposés de suficients arbres per poder fer troncs i  hissar veles, i férem tots els tràmits burocràtics i administratius amb Demarcació per a poder fer els campaments.

El juliol d'aquell mateix any, un grup de 20 pirates armats (d'il·lusió) fins a les dents, conqueriren una illa a Les Lloses. Allà, hi construïren un bergantí-goleta de 12 metres d'eslora anomenat La Bella Zoe, li col·locaren un enorme crani amb un foulard a la proa i hissaren les veles al vent per poder compartir junts uns dels millors 15 dies de les seves vides. 



M'il·lusiona saber que molts d'aquells joves pirates que a l'estiu del 95 desembarcaren a Les Lloses avui dia són grans metges, advocats, biòlegs, enginyers, mestres, ....

Però encara m'il·lusiona més saber que, a dia d'avui, tots ells tiren endavant grans projectes i/o reptes professionals, assumeixen responsabilitats sense cap mena de por i, de tant en tant, també porten a terme alguna idea esbojarrada ............. com el seu dia també ho feren al timó de La Belle Zoe.


Alb.

2 comentaris:

  1. Hola Albert,

    abans de res, perdona l´abordatge. Jo també tenia aquest llibre, i estic intentant recuperar-lo per al meu fill, però no en recordo els detalls (títol, autors, etc). Només el nom del vaixell fantàstic;-) Em pots ajudar ??

    Gràcies,

    Patrick (patrick.aloy@gmail.com)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Patrick,

      El llibre es titula "Manos hábiles" de Albert Boekholt. Editorial Vilamala.

      Salutacions.
      Alb.

      Elimina