17 de gen. 2018

Difusor de temperatura per a Cali T5


Sentir que el compressor de la nevera funciona quan la nevera ja està freda, és una cosa que deixarà de passar a la meva Cali.

Un dels problemes de disseny de les neveres de moltes furgonetes càmper és que posen el sensor de temperatura a prop de la porta, i normalment a la part superior de la nevera. Curiosament, és on s'acumula l'aire menys fred de dins la nevera, i el primer lloc on arriba l'aire calent cada vegada que s'obre la nevera. Aquesta casuística fa que el compressor de la nevera acabi treballant més del que caldria, intentant refredar una nevera que, en principi ja està freda.

Després de donar-hi voltes, la solució passava per crear alguna mena de difusor de temperatura que recollís bé la temperatura de la nevera però que, alhora, no es veiés afectat per l'aire calent que incidís a sobre el sensor cada vegada que s'obria la porta de la nevera. Calia fer una espècie de gàbia-difusora ..... i a més, fer-la d'un material amb alta conductivitat tèrmica, com per exemple ....l'alumini.

Vaig comentar la jugada a l'amic Alcasa, i amb un tancar i obrir d'ulls ja havia fet un prototip doblegant una xapa d'alumini (formant un petit caixò que ajustava al milímetre amb el sensor de temperatura), i anclant-hi un petit difusor de placa de PC per augmentar la captació i transmisió tèrmica del conjunt.


Aquest passat Nadal, ho vaig instal·lar a la nevera de la Cali T5 i, escolta, oli en un llum! .... Funciona! Només s'engega el compressor quan realment és necessari. 

Està clar que això assegura un estalvi energètic important, sobretot a l'estiu, quan la nevera funciona més i amb l'agreujant que les bateries auxiliars tenen la cabuda que tenen.... Vaja, que, considero que és un "brico" indispensable.








Alb.

2 comentaris: