24 de des. 2018

Welcome to the Hotel Transylvania ....


Fa quatre dies fèiem un hotel d'insectes, ara tocava un hotel Transylvania... :-)

Quan l'altre dia el meu germà em va preguntar què m'havien regalat per l'aniversari (pensant segurament que li respondria algun gàdget per a la bicicleta o per anar a muntanya...) i li vaig respondre "un hotel de ratpenats", se li va aixecar una de les dues celles, em va mirar amb cara d'absoluta incomprensió i no va preguntar res més sobre el tema. I és que, ho reconec, no és que diguem un regal gaire habitual,... però, què voleu que us digui,... això era el que em feia il·lusió.

I és que, si parlem d'ecosistemes urbans, no ens podem oblidar de parlar d'un grup animal molt important; igual d'important que de desconegut: el dels quiròpters, vulgarment coneguts com els ratpenats, o també ratapinyades

Els ratpenats, provinents antigament d'ecosistemes més rupícoles, han acabat colonitzant l'ecosistema urbà, trobant-hi condicions semblants a la del seu biòtop original. Quiròpters del gènere Rhinolophus, Myotis o els petits Pipistrellus conviuen silenciosament amb nosaltres, no només fent-nos companyia durant les nits d'estiu, sinó també fent un important control de plagues d'insectes voladors.

Aquest any, el sud d'Europa ha estat testimoni d'una de les plagues més grans i devastadores dels últims segles: la de la papallona defoliadora del boix, la Cydalima perspectalis. Una papallona d'origen asiàtic que, el 2006 es va detectar per primer cop a Europa, concretament a Alemanya, i que el 2014 va arribar a casa nostra, a la Garrotxa fent estralls als boixos de la zona. 

L'oruga de Cydalima, a la seva fase final d'aquest estat, segrega gran quantitat de fils de seda que entrenyinen els boixos, i rosega el limbe de les fulles deixant-ne únicament el pecíol i el nervi central. Amb aquest estat, els boixos, irremeiablement, acaben morint

L'abast d'aquesta plaga ja comença a ser bíblic. La defoliadora s'ha estès com una bassa d'oli per tot Europa i, a dia d'avui, no es té constància de cap plaga d'igual magnitud en els darrers cinc cents anys. Vaja, que comença a ser preocupant, més que res perquè, a falta de boix, ha començat a depredar sobre altres espècies vegetals (del gènere Ilex, sobretot) i, a més, té pocs enemics naturals. A dia d'avui, tan sols es pot combatre amb trampes de feromones, que en caldrien moltes (potser masses), o potents insecticides, que segurament no només perjudicarien a la defoliadora del bosc sinó a altres espècies de l'ecosistema. Sigui com sigui, potenciar-ne l'escadusser control biològic és la clau. 

Arribats a aquest punt, potser algú començarà a lligar caps sobre el meu peculiar regal d'aniversari .... Sí, els quiròpters depreden insectes voladors, i en poden depredar una gran quantitat cada nit. Facilitar l'establiment dels ratpenats a les ciutats, per tant, esdevé un bon mètode per alleugerir l'afectació d'aquesta i altres plagues generades per insectes voladors.

De caixes niu de ratpenats se'n troben al mercat, no gaires, però se'n troben. Les més recomanables són les de la marca WildlifeWorld, bàsicament per la qualitat dels materials i per l'estudiada arquitectura. 




Avui, a casa, hem inaugurat un acollidor hotel de ratpenats de doble cambra. Els nens ja l'han batejat: Hotel Transylvania. L'hotel ha obert les seves portes aquest matí, i ja espera l'arribada dels primers quiròpters famolencs. 

Ara, és qüestió de temps, perquè, de menjar no els en faltarà!  ;-) 







Alb.

1 comentari: